2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Benedikto kiaušiniai

Pagaliau savaitgalis! Ilgai planavau,ir pagaliau prisiruošiau padaryti tikrus,sočius savaitgalio pusryčius,šiam reikalui pasirinkau Benedikto kiaušinius,kurie tituluojami tikrais pusryčių karaliais.:) Siūlau pabandyt :) Mano šeimai labai patiko!
4 asmenims reikia:
2 bandelių kurias galima laisvai perpjauti per pusę,apvalių(naudojau ,,Vilniaus duonos'' IMK bandeles,puikiai tiko,tilpo į skrudintuvą.)
4 kiaušinių
Kiaulienos šoninės
Hollandaise padažui:
150 gr  sviesto
4 kiaušinių tryniai
1 šaukštas vandens
1 va.š baltojo  vyno acto
citrinos sulčių
druskos,juodųjų pipirų
Eiga:
Pirmiausiai ruošiame padažą.
Pirmiausia, tai reikia ant nedidelės ugnelės ištirpinti sviestą. Leisti jam truputį pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną, o geltoną, ištirpusį sviestą supilti į atskirą indą. Patogiausia būtų ąsotėlis koks, nes iš jo paskui pilsim į trynių plakinį po truputį sviestą. Tai, kas liko puodelyje – baltos liekanos, jas reikia išmesti.
Pasiruošti puodą, kuriame virs vanduo, o ant jo statysim dubenį, kuriame plaksim padažą. Vandens puode neturi būt daug, gal vienas ketvirtadalis. Ir vanduo jokiu būdu negali liesti dubens, kuriame plaksime padažą, dugno. Dubenį geriausia pasirinkti plonom sienom, metalinį arba stiklinį.
Trynius sudėti į dubenį, įpilti šaukštą vandens ir šaukštelį balto vyno acto. Pastatyti ant puodo su verdančiu vandeniu ir pradėti plakti, po truputį pilti lydytą sviestą. Įpilti maždaug šaukštelį ir plakti plakti, kai jau matysis, kad viskas jau jungiasi ir virsta į tokią balsvai gelsvą masę, pilti jau sviestą galima ir drąsiau. Viskas, žodžiu, apie kokias gal dešimt minučių užtrunka. Kol susipila visas sviestas ir susiplaka viskas į tokį skystesnį nei majonezas, bet panašios konsistencijos padažą. Puodą su vandeniu laikyti ant nedidelės ugnies.
Kai jau visas sviestas supiltas ir padažas padarytas, išjungti ugnį ir nukelti nuo puodo dubenį, pradėti ragauti ir dėti citrinų sulčių po truputį ir druskos, kol padažas bus tinkamo skonio. Dabar padažą padėti atgal ant puodo, dar garuojančio, bet kad tik nebūtų per karštas. Ir eiti prie kitų darbų. Kol visą kitą paruošit, greičiausiai padažas atšals ir gali netgi sutirštėti labiau… Hollandaise patiekiamas šiltas, taigi kai jau viskas paruošta, pastatyti puodą ant ugnies ir į padažą, kuris truputį bus sutirštėjęs, įdėti vieną šaukštą vandens ir plakant/maišant jį pašildyti ant nedidelės ugnies. (T. y., puodas su vandeniu ant ugnies, pats padažas nuo garų turi pašilti.) Jei pasirodys per tirštas, galima dar vieną šaukštą vandens įdėti, jis lengvai įsimaišys į padažą ir jį truputį palaisvins.
Kiaušinai virti be lukšto.
Prisipažinsiu,labai bijojau juos taip virti bet... viskas pavyko! tik reikia kantrybės ir atsargumo :)
Dabar reikia paimti keptuvę arba platų puodą (nes vis tiek ne vieną, o bent jau kokius keturis kiaušinius reikės virti), pripilti vandens, kad būtų kokie keturi cm. Vandenį užvirti. Aš tai užviriau vandenį arbatinuke ir jau verdantį pyliau į keptuvę, nes keptuvėje reikės labai ilgai laukti, kol vanduo užvirs. Taigi vanduo verda keptuvėje ar puode. Ugnį sumažiname iki mažos mažiausios ir vieną po kito įmušame kiaušinius į indelį ir iš indelio nuleidžiame į vandenį. Taip padarome su visais kiaušiniais. Pirmas kiaušinis truputį pabėgs į šonus, bet greitai baltymas pradės baltuoti, kiti truputį lėčiau, bet vis tiek taip darys.Tuomet visiškai išjungiame ugnį ir paliekame juos 11-12 minučių.Tuo metu pasiskrudinam duoną ir šoninę(keptuvėje aliejaus nereikia).
Kai praeina minėtosios 11-12 minučių ugnį vėl įjungiame keletui minučių ir leidžiame pabaigti virti.
Ant bandelės dedame bent jau 2 juosteles šoninės,dedame nuvarvinta kiaušinį ir užpilame padažu
Skanaujam :)))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą